Datum polaska: 15.9. Datum povratka: 21.9.

Cijena: 299 KM (Konvertor valuta)

ISTANBUL 4 NOĆENJA/7 DANA/BUS 15-21.09.2020

 

PROGRAM PUTOVANJA

1. DAN, 15.09.2020. (UTORAK), SARAJEVO – ISTANBUL

Polazak iz Mostara u 08.00h iz Travnika 08.05h, iz Zenice u 10.30h *. Sastanak putnika na sarajevskoj autobuskoj stanici u 11.45h. Polazak autobusa u 12.00h. Vožnja modernim Centrotransovim autobusom na relaciji Sarajevo-Višegrad-Niš-Sofija uz pauze po potrebi grupe.

2. DAN, 16.09.2020. (SRIJEDA), ISTANBUL

Dolazak u Istanbul u prijepodnevnim satima. Smještaj u hotel. Slobodno vrijeme. U poslijepodnevnim satima predlažemo fakultativni odlazak do gradskog trga Taksim koji je nedavno temeljito rekonstruisan. Do Taksima vodi i glavna gradska promenada – Istiqlal ulica, prepuna različitih trgovina, restorana, kafića.... a na samom dnu ulice nalazi se čuvena Galata kula, još jedan od simbola grada. Otići u Istanbul, a ne svratiti do ovog tornja nedopustiva je greška. Povratak u hotel. Noćenje.

3. DAN, 17.09.2020. (ČETVRTAK), SULTANAHMET + KRSTARENJE BOSFOROM + ORTAKOY

Doručak. Nakon doručka slijedi fakultativno pješačko razgledanje monumentalnih građevina u starom dijelu grada: Hipodrom sa njemačkom fontanom, egipatskim obeliskom i zmijskim stubom, Sultan Ahmetova džamija - Plava džamija, Topkapi palata (ulazak u Harem uz doplatu), Aja Sofija (razgledanje izvana, mogućnost ulaska uz doplatu). Nakon obilska prvorazrednih građevina u oblasti Sultanahmet, odlazimo do čuvene Kapali čaršije, najveće pijace na svijetu gdje se u ukupno 65 ulica nalazi čak 4000 radnji! Slobodno vrijeme za kupovinu. U poslijepodnevnim satima odlazimo na krstarenjem Bosforom tokom kojeg ćemo sa broda vidjeti: Zlatni Rog - najljepši dio Istanbula, Galata most i Galata kulu, džamiju Selimija, Dolmabahče palatu - posljednje sjedište sultana, Bešiktaš, kvart Ortakoj, Arnavutkoy, Rumeli hisar - čuvenu vizantijsku tvrđavu, Jedi kule (sedam kula), Djevojačku kulu.. Iskrcavamo se u mjestu Kabataš, nedaleko od poznate palate Dolmabahče (sultanska rezidencija sagrađena u 19. vijeku). Nakon obilaska ovog fascinantnog dvorca (oni koji ne žele ulaziti u palatu, grupu će sačekati u bašti ispred dvorca). Ovaj fantastični dan nastavljamo odlaskom do Ortakoya, mjesta koje se nalazi skoro tačno ispod lijepog i neizmjerno visokog, prvog mosta na Bosforu (Bosfor most - Bogazici koprusu). Ovdje ćete vidjeti brojne stare renovirane drvene kuće sa mnoštvom ribljih restorana i kioska za "jela s' nogu". Zašto baš tu da završite dnevni obilazak? Zato što je sa trga kod džamije pogled na azijski dio grada skoro pa fantastičan, pogotovo u kasno popodne i predvečerje. Povratak u hotel. Noćenje.

4. DAN, 18.09.2020. (PETAK), ČAMLIDŽ –USKUDAR + SHOPPING–KADIKOY (AZIJSKI DIO GRADA)

Nakon doručka preporučujemo odlazak na cjelodnevni fakultativni izlet na vidikovac Čamlidža (267m nadmorske visine), u azijski dio grada odakle se pruža najljepši pogled na Istanbul, na Bosfor i njegove mostove - jedan od najljepših utisaka koje ćete ponijeti kući. Posjetit ćemo i nedavno izgrađenu, najveću džamiju u Istanbulu – Čamlidža džamiju. Nakon toga slijedi odlazak na Kadikoy, najveću općinu u Istanbulu koja broji preko 2 miliona stanovnika, a potom slijedi i posjeta čuvenoj Djevojačkoj kuli (danas svetionik). Ova kula je jedan od simbola Istanbula i nalazi se na Bosforu. Legenda kaže da je car sagradio kako bi spasio svoju kćerku proročanstva po kojem će princeza umrijeti od ujeda zmije. Ova izolovana kula nije uspjela da izmjeni sudbinu careve kćerke koja je jednog dana poslala sluge po jabuke u čijoj korpi se krila i zmija koja ju je ujela. Obilazak nastavljamo odlaskom u shopping centar Capitol. U večernjim satima predlažemo fakultativni grupni odlazak na orijentalnu večer u jedan od istanbulskih restorana. Zabavit ćete se uz muziku uživo i fantastičan zabavni program koji uključuje trbušne plesačice, muzičare, derviše i folklorne grupe, uživat ćete u cjelovečernjoj zabavi. Povratak u hotel i noćenje.

5. DAN, 19.09.2020. (SUBOTA), ISTANBUL – BURSA – ISTANBUL

Doručak. Nakon doručka, predlažemo fakultativni izlet u Bursu, prema mnogima jedan od najljepših turskih gradova. Slijedi vožnja od cca 150 km u južno od Istanbula prema Bursi. Bursa je bila prijestonica Osmanskog carstva između 1326. - 1365.g. Dolazak u Bursu u prijepodnevnim satima. Ovaj bogat grad danas je glavni grad istoimene provincije smješten u plodnoj dolini, te je okružen visokim brdima. Čeka vas pravi doživljaj Orijenta – krivudave ulice, slikovite stare kuće, impozantne džamije i gusto nastanjene ulice, te svi ostali miomirisi Orijenta; mostovi preko dubokih klanaca usred grada, stara mezarja pored raskošno izgrađenih modernih bulevara i poznati termalni izvori – to je Bursa. Mi ćemo vidjeti i najpoznatije lokalitete u Bursi – Zelena džamija, poznata i kao Džamija Mehmeda I, te je ujedno dio većeg kompleksa – Zeleno turbe (mauzolej), mjesto gdje se čuvaju ostaci petog osmanskog sultana Mehmeda I – Ulu Cami ili Velika Džamija, koju je sagradio veliki sultan Bayezid – Koza Han, nekadašnji bazar svile. Slijedi slobodno vrijeme za ručak. Predlažemo i odlazak na vožnju žičarom do planine Uludag – poznatog turskog ski centra (36km od grada). Povratak prema Istanbulu u večernjim satima. Po dolasku povratak u hotel. Noćenje.

6. DAN, 20.09.2020. (NEDJELJA), ISTANBUL – SARAJEVO

Doručak. Odjava iz hotela. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti do 15.00h, kada je predviđen Povratak prema BiH uz obilazak najzapadnijeg turskog grada – Edirne. U gradu se nalaze brojne džamije od kojih su najpoznatije one u „zlatnom trokutu“: džamija Selimija (UNESCO) koju je u 16. vijeku podigao veliki turski graditelj Mimar Sinan po narudžbi Selima II, sina i nasljednika Sulejmana Veličanstvenog, džamija s najvišim munarama u Turskoj (druga u Svijetu) sa svojih 70,9 m; džamija Üç Şerefeli sa svoje četiri munare različitog dizajna; Eski džamija, najmanja i najstarija džamija poznata po kaligrafskim natpisima na unutarnjim zidovima. U Edirnama se zadržavamo cca 3 sata, a onda nastavljamo povratak prema BiH. Dolazak u Sarajevo u nedjelju 7. dana putovanja u kasnim popodnevnim satima.

CIJENA: 269,00 KM (First minute cijena za rezervacije do 30.08.2020. ili za prvih 20 rezervacija) Redovna cijena aranžmana iznosi 299,00 KM.

U cijenu je uključeno:

- Bus prijevoz na relaciji Sarajevo-Istanbul-Sarajevo,

- 4 noćenja sa doručkom dvokrevetnim ili trokrevetnim sobama u hotelu Yüksel 3* u Istanbulu (ili sličnom),

- Usluge pratioca grupe tokom putovanja.

U cijenu nije uključeno:

- Individualni troškovi,

- Doplata za jednokrevetnu sobu 149,00 KM,

- Fakultativni izleti i ulaznice planirane programom putovanja,

- Osiguranje od otkaza putovanja 25,00 KM (nije obavezno, ali ga preporučujemo), - PZ osiguranje 14,00 KM.

Popusti:

- Jedno dijete do 6 godina u pratnji dvoje odraslih ima popust 120,00 KM,

- Do 2 djece od 6-12 godina imaju popust 50,00 KM.